De truc van de hikebom is dat je de ingrediënten zo fijn mogelijk maakt. Op die manier is de kans het grootst dat alles redelijk snel gaar is. Snipper de ui, snij de blokjes vlees nog een keer extra door en snij de wortel in blokjes van ongeveer een halve centimeter rondom. Scheur nu een stevig stuk aluminiumfolie af. Leg alle fijngesneden ingrediënten in het midden. Voeg de rijst toe. Strooi er peper en zout over en roer alles even door elkaar. Leg op het mengsel een klontje boter en voeg het water toe. Vouw het pakje nu voorzichtig dicht. Om te voorkomen dat het gaat lekken kun je er het beste een tweede vel aluminiumfolie om doen. Leg het pakje in de gloeiende as. Na ongeveer een half uur is het gaar. Met wat sambal erbij wordt het wat meer nasi-achtig.
De hikebom met aardappels is redelijk bekend, maar dat het ook met rijst kan is minder bekend. Ingrediënten: half kopje snelkookrijst, 1 gesnipperde ui, een halve winterwortel, nasivlees, klontje boter, zout, peper, half kopje water en aluminiumfolie.